Om du har blivit utsatt för ett brott och domstolen har beslutat att gärningspersonen ska betala skadestånd till dig, kan det ibland vara en utmaning att faktiskt få ut pengarna. Här går vi igenom vilka steg du som målsägande kan ta för att få ditt skadestånd utbetalat.
Efter en fällande dom är det den dömde personen som är skyldig att betala skadeståndet. Ibland betalas skadeståndet frivilligt, men om så inte sker måste du som målsägande vidta ytterligare åtgärder.
Kontakta Kronofogden för hjälp med indrivning
Om gärningspersonen inte betalar frivilligt kan du vända dig till Kronofogden för att få hjälp med att driva in skulden. Det gör du genom att skicka in en ansökan om verkställighet. Kronofogden utreder då om den dömde har tillgångar som kan användas för att betala skadeståndet.
Så här gör du:
- Fyll i en ansökan om verkställighet (finns på Kronofogdens webbplats)
- Bifoga en kopia av domen där skadeståndet framgår
- Skicka in ansökan till Kronofogden
Om gärningspersonen saknar tillgångar
Om Kronofogden konstaterar att gärningspersonen saknar pengar eller egendom att utmäta, kan det bli svårt att få ut skadeståndet direkt. I vissa fall kan du istället ha rätt till ersättning från Brottsoffermyndigheten.
Ansöka om brottsskadeersättning
Om du inte fått betalt via Kronofogden och gärningspersonen saknar möjlighet att betala, kan du ansöka om brottsskadeersättning från Brottsoffermyndigheten.
För att ansöka:
Vänta på beslut – om din ansökan godkänns, betalar Brottsoffermyndigheten ut ersättningen.
Gå in på Brottsoffermyndighetens webbplats och fyll i en ansökan.
Skicka med kopia på domen och Kronofogdens utredning.