Migrationsrätt
Birkhammar Juristbyrå erbjuder hjälp inom migrationsrättsliga frågor, såsom ansökningar om uppehållstillstånd, arbetstillstånd, svenskt medborgarskap och prövning av asylärenden.
Om du planerar att bosätta dig i Sverige för studier, arbete eller för att starta en verksamhet måste du ansöka om uppehållstillstånd. Ansökningsprocessen för uppehållstillstånd kan vara komplex. Birkhammar Juristbyrå hjälper dig under din ansökningsprocess.
Utländska medborgare som har flytt från sina hemländer har möjlighet att ansöka om asyl i Sverige. Migrationsverket ansvarar för prövningen av asylansökningar. Du kan begära en advokat eller jurist som offentligt biträde.
Det offentliga biträdet hjälper dig att skydda dina rättigheter, förklara processen för asyl och närvara vid möten med Migrationsverket. Om din asylansökan skulle avslås, kan advokaten eller juristen hjälpa dig att överklaga beslutet. Kostnaden för ett offentligt biträde i asylärenden täcks av staten. För andra typer av ärenden, såsom ansökningar om arbetstillstånd eller medborgarskap, är det dock den sökande som står för arvodet för det offentliga biträdet.
Kostnader vid frågor om uppehållstillstånd
I vissa ärenden har du rätt till ett offentligt biträde. Ombudet bekostas då helt av staten, vilket innebär att man inte själv behöver betala juristens arvode i dessa mål. Det är endast i vissa typer av mål och ärenden som du har rätt till ett offentligt biträde. Som regel har du rätt till ett offentligt biträde i ärende om utvisning eller avvisning och vid ansökan om asyl.
Du har rätt att välja den jurist eller advokat du önskar ska företräda dig i din process. Våra jurister har omfattande erfarenhet av frågor om uppehållstillstånd.
Behöver du hjälp eller råd?
Behöver du juridisk hjälp med migrationsärenden? Birkhammar Juristbyrå är specialister inom migrationsrätt och hjälper dig med uppehållstillstånd, arbetstillstånd, medborgarskap och asylärenden. Vi guidar dig genom hela ansökningsprocessen och säkerställer att dina rättigheter skyddas.
Arbetstillstånd
Ett arbetstillstånd ska som utgångspunkt vara klart när man reser in till Sverige.
För att få arbetstillstånd måste man:
- Ha ett anställningsavtal, underskrivet av båda parter.
- Ha ett giltigt pass
- Ha en anställning med anställningsvillkor som är på minst samma nivå som svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt inom yrket eller branschen
- Arbetsgivare måste ha tecknat sjukförsäkring, livförsäkring, trygghetsförsäkring och tjänstepensionsförsäkring för den anställde när man påbörjar anställningen.
- Ha en lön som är på minst samma nivå som svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt inom yrket eller branschen. Det finns ett krav på att lönen ska vara minst 80 % av den medianlön som Statistiska centralbyrån (SCB) publicerat och som gällde vid ansökningstillfället.
- För 2024 är kravet minst 27 360 kronor i månaden före skatt.
- Kravet ska uppnås genom en anställning, man kan inte slå ihop lönen man får från två olika anställningar.
- Din arbetsgivare måste ha annonserat tjänsten i Sverige och inom EU/EES och Schweiz under minst tio dagar innan anställningsavtalet ingicks.
Asylsökande som vill byta spår till arbetstillstånd
Om du fått avslag på din asylansökan och vill byta spår till arbetstillstånd måste följande villkor vara uppfyllda:
- Ansökan om arbetstillstånd ska ha kommit in till Migrationsverket senast två veckor (14 dagar) efter att beslutet på ansökan om asyl har börjat gälla (fått laga kraft).
- Ha ett godkänt och giltigt pass.
- Man ska ha haft AT-UND (en rätt att arbeta) under tiden man har varit asylsökande.
- Man ska ha varit anställd hos samma arbetsgivare de senaste fyra månaderna.
- Anställningen ska fortsätta i minst tolv månader framåt.
- Anställningsvillkoren ska vara på minst samma nivå som enligt svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt inom branschen eller yrket i Sverige.
- Lönen måste uppgå till minst 27 360 kronor i månaden före skatt (för 2024).
- Arbetsgivare ska ha tecknat sjukförsäkring, livförsäkring, trygghetsförsäkring vid arbetsskada och tjänstepensionsförsäkring för dig.
- Kraven på lön och försäkringar måste ha varit uppfyllda under de senaste fyra månaderna av anställningen.
För att få ett arbetstillstånd efter ett avslag på ansökan om asyl krävs att man började arbeta under sin tid som asylsökande. Om man tidigare har haft ett tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd och arbetade i Sverige innan man ansökte om asyl kan man inte få ett nytt arbetstillstånd medan man befinner dig i Sverige. I ett sådant fall måste man först lämna Sverige och ansöka om ett nytt arbetstillstånd. Man kan då komma tillbaka till Sverige efter att man har beviljats ett arbetstillstånd.
Uppehållstillstånd – anknytning till anhörig (familjeanknytning)
Om du planerar att flytta till Sverige för att återförenas med en familjemedlem eller annan anhörig och är medborgare i ett annat land, måste du först ansöka om uppehållstillstånd.
Enligt huvudregeln måste den som ansöker om uppehållstillstånd kunna styrka sin identitet. Detta görs vanligtvis genom att visa upp ett giltigt pass från hemlandet.
För dig som bor i Sverige och vill hämta hit en familjemedlem som bor utanför EU/EES gäller ett antal krav. Ett av dem är att du ska ha en tillräckligt stor bostad som dessutom ska vara av god standard. Vidare ska du också ha en tillräcklig inkomst.
Kraven varierar beroende på hur många familjemedlemmar du vill hämta till Sverige och hur gamla de är.
För två vuxna anses en bostad vara tillräcklig om den har kök eller kokvrå med minst ett rum. I de fall det även finns barn ska bostaden dock ha fler rum. Enligt Migrationsverket kan två barn dela på ett sovrum. Det krävs att rummet ska vara avsett för boende. Det är viktigt att bostaden finns tillgänglig när familjemedlemmen eller medlemmarna ankommer till Sverige. Det krävs också att man kan visa att man innehar bostaden i minst 1 år framåt.
Vad gäller inkomsten krävs att din lön, efter att du betalat boendekostnader, ska uppnå till ett visst belopp som räcker till mat, hygienartiklar, telefon, försäkringar och kläder. Vilket belopp du ska uppnå beror även här på hur många familjemedlemmar du vill hämta och hur gamla de är. I de fall du avser att hämta en vuxen familjemedlem måste du ha kvar 6 090 kr. I de fall du ska hämta både en vuxen och ett barn ökar dock beloppet. Ju äldre barnet är desto mer ökar inkomstkravet.
Om du har funderingar kring kraven utifrån ditt specifika fall kan du höra av dig till en av våra jurister för juridisk rådgivning.
Medborgarskap
Efter att du har bott en viss tid i Sverige har du möjlighet att ansöka om svenskt medborgarskap. För att kunna bli svensk medborgare ska du:
- Kunna styrka din identitet
- Ha fyllt 18 år
- Ha permanent uppehållstillstånd eller ha uppehållsrätt eller uppehållskort (gäller dig som är EU-medborgare eller anhörig till EU-medborgare) eller ha uppehållsstatus (gäller dig som är brittisk medborgare eller anhörig till sådan)
- Ha bott i Sverige en viss tid och därigenom ha uppfyllt kraven för bostad samt ha levt ett skötsamt liv i Sverige